donderdag 12 maart 2015

Onorthodoxe politieke stunt


Met een onorthodoxe politieke stunt, geeft het stadsbestuur van Gouda de islamitische gemeenschap een nieuwe kans om een moskee te bouwen op het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne.

Afgelopen voorjaar mislukte een bemiddelingspoging om het gebedshuis met speciale school De Ark en medisch kinderdagverblijf Gemiva onder een dak te krijgen en in het najaar negeerde het stadsbestuur een motie om te kiezen voor een plan zónder islamitisch centrum.
Vanavond zou de gemeenteraad de combinatie van megamoskee El-Wahda (De Eenheid), De Ark en Gemiva met een democratische meerderheid wegstemmen. Dat zou het definitieve einde betekenen van het islamitisch prestigeproject.


Van de agenda

Maar opnieuw heeft de coalitie van PvdA, D66, GroenLinks, Gouda Positief en VVD een manier gevonden om een opening te vinden voor een moskee op het kazernecomplex. Het stadsbestuur besloot gisteren het onderwerp van de agenda te halen en te werken aan een nieuw plan voor een islamitisch centrum met 'substantieel lagere' bezoekersaantallen dan de eerder geplande 4500 en later 1500 gelovigen.
"Het nu starten van een nieuw proces, al is het op een laat moment, kan wellicht alsnog tot een breder gedragen oplossing leiden. Het biedt in ieder geval kans op vergroting van wederzijds begrip en van een toename van het draagvlak in de stad", schrijven de Goudse bestuurders in een memo aan de gemeenteraad.
Het bestuur van El-Wahda spreekt van een 'serieuze handreiking' naar de politiek en omwonenden die fel tegen de komst van een grote moskee zijn. Voorzitter Mustapha Bouharrou: "Een gevolg van deze keuze voor een kleinere moskee is dat we afzien van onze wens om op termijn alle huidige moskeeën op één locatie te huisvesten."

Onduidelijkheid
Oppositiepartijen in de Goudse gemeenteraad reageren woedend. "Onfatsoenlijk dat we niet een politiek proces kunnen afronden", reageert ChristenUnie-fractievoorzitter Theo Krins. "Dit is het kopen van tijd om de VVD aan boord te houden." CDA-voorman Huibert van Rossum: "Het proces is beschamend. Dit creëert een nieuwe fase van onduidelijkheid."
De megamoskee lag de afgelopen weken lokaal en landelijk onder vuur. In de Kamer werden vragen gesteld over mogelijke belangenverstrengeling van een PvdA-raadslid, mogelijke buitenlandse geldstromen en de betrokkenheid van omstreden haatpredikers bij geldinzamelingsacties.
Het stadsbestuur heeft coalitiepartij VVD niet betrokken bij het besluit om het plan van tafel te vegen. Dat is wel gebruikelijk bij hoofdpijndossiers. "Het is niet in overleg met de VVD-fractie gegaan. We kunnen het alsnog in stemming brengen, maar dat lijkt me niet zinvol als het is teruggetrokken", zegt het compleet overvallen raadslid Hans van den Akker.​


Bron: De Telegraaf, 11 maart 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten