zaterdag 31 december 2016

Magie ten einde

De borstklopperij en het steken van veren op plekken waar ik ze absoluut niet zou willen hebben, kan weer beginnen. De 61e Kaarsjesavond is prima verlopen. Het was aangenaam weer, waardoor Gouda wederom op een record aantal bezoekers mocht rekenen. Chapeau voor iedereen die aan het evenement heeft meegewerkt. Het is ieder jaar toch weer een hele klus om alles geregeld te krijgen.

Maar tegelijkertijd trek ik ook een rode kaart, want de magie rond óns Kaarsjesfeest is om zeep geholpen. Dankzij de kaarsenfabriek Apollo is Gouda altijd de stad van kaarsen geweest en dat werd trots uitgedragen tijdens Gouda bij Kaarslicht. De kaarsenfabriek heeft Gouda verlaten, daarmee lijkt ook ons historisch besef niet meer belangrijk. Onze Kaarsjesavond is vanaf nu vergelijkbaar met het lichtjesfeest in iedere stad of dorp. Geen kippenvelmoment meer, anders dan van de kou. De sprookjesachtige sfeer van de donkere markt met de grote boom, waarover slechts een flauw schijnsel valt van de kaarsen die in het stadhuis en bij de mensen achter de ramen staan, is helemaal verdwenen.
De gemeente tastte dit jaar flink in de buidel om TV West in te huren voor een rechtstreekse uitzending, zodat het beroemdste lichtjesfeest wereldwijd te zien zou zijn. Dat de sfeer volledig werd verpest door de felle spots was vast niet belangrijk. Alles voor de kijkcijfers.

Volgens mij weinig kaarsen achter de ramen....
Theo Krins van de ChristenUnie vond het jammer dat niet meer bewoners meededen met brandende kaarsen achter de ramen. Beste Theo, dat deden ze wel, maar die vielen in het niet door de grote megawatt verstralers voor de kijkers thuis. Sjors van der Panne zong de sterren uit de hemel met prachtige nummers, maar het woordje kerst kwam jammergenoeg nergens in voor. Maar daar hoor je mij niet over. Ik vond het geweldig.
Op veiligheidsgebied is er ook wel wat veranderd. Met het drama in Berlijn in ons achterhoofd misschien helaas nodig. Straten rond de markt werden afgesloten, niemand mocht er meer doorheen.. Loet van Vreumingen kon zijn winkel pas betreden nadat hij zich had gelegitimeerd en zelfs mijn eigen dochter en kleindochter werd de toegang tot haar ouderlijk huis ontzegd door oom agent. Na een hevige discussie, die natuurlijk door mijn dochter werd gewonnen, mocht ze haar weg vervolgen.
Overigens hebben ze niet veel kunnen zien vanuit ons huis, want je raadt het al, het bekende spandoek met 'uitgang' hing weer precies voor onze neus, aangelicht, jawel, met grote TL-lampen. Van de organisatie kregen we meerdere bedelbrieven of we alsjeblieft mee wilden doen met Kaarjesavond door kaarsjes te branden en het electrische licht uit te doen. Ik snap best dat er vanwege de veiligheid regels moeten zijn, maar in vredesnaam, communicieer dat dan met de bewoners.Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. 
Goudse Post, Marianka Peters
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten