donderdag 10 maart 2011

Protest tegen vertrek belastingkantoor Gouda

GOUDA – De Belastingdienst wil per 1 oktober het belastingkantoor in Gouda sluiten. Vanuit gemeenten in de regio klinkt echter steeds luider protest tegen dit plan. „Je laat mensen toch niet 100 kilometer reizen om geholpen te kunnen worden?”

Anderhalf jaar geleden besloot de Belastingdienst al om de huur van het pand aan de Hanzeweg op te zeggen. „Het kantoor ligt in een buitenwijk. We wilden op zoek gaan naar een andere locatie in Gouda”, verklaart een woordvoerster.

Een optie was om het kantoor te huisvesten in het nieuw te bouwen Huis van de Stad. „In het kader van de bezuinigingen” is nu echter besloten het kantoor helemaal op te doeken, tot groot ongenoegen van onder meer de ChristenUnie in Gouda.

De fractie heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter A. Huisman-Mak: „De raad en het college hebben hierin geen inspraak, maar als raadslid voel ik mij wel verantwoordelijk voor een goede en laagdrempelige dienstverlening. Met de sluiting verdwijnt de baliefunctie voor honderdduizenden mensen in de regio.” Die vertrekt dan naar Den Haag.

Het betreft inwoners van de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Reeuwijk-Bodegraven, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Schoonhoven, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk en Vlist. „Per jaar komen 3000 particulieren langs voor hulp bij invullen van de aangifte inkomstenbelasting”, becijfert Huisman. „Het gaat om mensen die dit niet zelf kunnen, geen belastingadviseur kunnen inhuren en niet via internet een biljet kunnen invullen. Kortom: veel ouderen en niet de meest draagkrachtigen. Verder komen er per maand 300 tot 400 mensen aan de balie voor andere vragen. Een loket is wel het minste wat een gemeente als Gouda zou moeten hebben.”

Ook vanuit gemeenten in de Krimpenerwaard klinkt er kritiek. „Totaal onlogisch”, noemt fractievoorzitter E. Wassink van de SGP/ChristenUnie in Bergambacht de plannen. Vanavond stelt hij het onderwerp aan de orde tijdens een vergadering van de gezamenlijke commissies. Hij roept ook de andere gemeenten in de regio op tot protest. „Ongeveer 8000 mensen per jaar uit Gouda en omstreken worden nu gedwongen om naar Den Haag te reizen. Je zult maar een scootmobiel hebben, of anderszins slecht ter been zijn. Dat organisaties veranderen is op zich begrijpelijk, maar dienstverlenende instanties moeten die dienstverlening dicht bij de burger houden. Je laat mensen toch niet 100 kilometer reizen om geholpen te kunnen worden?”

De fiscus lijkt vastbesloten over de verplaatsing. „Natuurlijk hebben we nagedacht over de problemen die hiermee ontstaan”, aldus de woordvoerster. „Als mensen recht hebben op hulp bij aangifte, kunnen ze zich via de Belastingtelefoon inschrijven voor bijeenkomsten.” Het aanhouden van een servicepunt in Gouda is de Belastingdienst „vooralsnog niet van plan.”

Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten